Gouden plak tijdens de Spelen in Tokio
NOS Sport

Cats juicht bonusstelsel op Spelen toe, maar: 'Is een taak van IOC'

André Cats juicht het initiatief van World Athletics toe om tijdens de Olympische Spelen van Parijs winnaars van een gouden atletiekmedaille te honoreren met een bonus.

De mondiale atletiekunie heeft voor de kampioenen per onderdeel een premie van 50.000 dollar in petto, omgerekend 47.000 euro.

"Een verrassende keuze en heel erg goede ontwikkeling", noemt de directeur topsport van nationale sportkoepel NOC*NSF het.

Toch ziet Cats een keerzijde. "Als voorzitter van World Athletics is Sebastian Coe alleen verantwoordelijk voor de atletiek. Dus wordt alleen in die tak van sport op de Spelen prijzengeld betaald. Dat is meteen het jammerlijke aan deze ontwikkeling."

Niet iedereen is het eens met de plannen van Coe:

Lappartient wil geen 50.000 dollar na gouden medaille: 'Is niet de olympische gedachte'

Cats is van mening dat het sterker was geweest wanneer dit initiatief om premies aan winnaars uit te keren vanuit het Internationaal Olympisch Comité was gekomen.

"Vooropgesteld: ik ken de geldstromen van het IOC naar de verschillende mondiale sportbonden niet. Dat laat onverlet dat ik het betalen van prijzengeld een zaak vind van het IOC, in hoedanigheid van gastheer van de Olympische Spelen. Ik ben er dan ook groot voorstander van dat het IOC hiertoe op termijn besluit."

"In algemene zin vinden wij namelijk dat topsporter zijn een beroep is. Dat zit in heel veel aspecten. En dat is niet alleen in prijzengeld. De koers van NOC*NSF is om een inkomen voor topsporters te garanderen, het stipendium."

Cats vervolgt: "Onze focus ligt meer in het ondersteunen van de atleten gedurende de gehele voorbereiding op de Olympische Spelen. Het betalen van prijzengeld is een taak voor de overkoepelende bonden. Zeker op toernooien met grote commerciële waarde."

In dit item blikt Cats uitgebreid vooruit op de komende Spelen in Parijs:

Cats blikt vooruit op Spelen: 'Parijs misschien wel veiligste plek op aarde'

"Ik ben niet helemaal op de hoogte van de financiële huishouding van World Athletics. Maar kennelijk hebben ze de ruimte om bonussen uit te keren. Ook tijdens WK's zijn door World Athletics op dat gebied grote stappen gezet. Dit is hoe dan ook een te prijzen initiatief."

De optimist in Cats hoopt dat initiatief van World Athletics wereldwijd vervolg krijgt. "De mondiale atletiekbond heeft met de keuze om bonussen uit te keren een belangrijk statement afgegeven. Ik zie ze op dit gebied dan ook als een wegbereider. Ik ben benieuwd hoe dit zich op de lange termijn ontwikkelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl