Vreugde bij Kylian Mbappé
NOS Voetbal

Paris Saint-Germain met eigen 'remontada' ten koste van Barcelona naar laatste vier

Paris Saint-Germain heeft de halve finales van de Champions League bereikt. De Franse club, die het belangrijkste Europese clubtoernooi nog nooit won, schakelde Barcelona uit in een fascinerend voetbalgevecht door uit met 4-1 te winnen.

Raphinha zette de thuisploeg al snel op 1-0. Na een rode kaart voor Barcelona-verdediger Ronald Aurojo na een half uur spelen kwam Paris Saint-Germain nog voor rust via Ousmane Dembélé op gelijke hoogte. Vitinha en Kylian Mbappé (2) vervolmaakten in de tweede helft de ommekeer.

Ook al deelde Barcelona zes dagen geleden de eerste tik uit door na een late treffer van Andreas Christensen met 3-2 in het Parc des Princes te winnen, een garantie voor het bereiken van de halve finales was dat op voorhand allerminst. De twee Europese grootmachten hebben in het verleden al te vaak spectaculaire, onvoorspelbare duels tegen elkaar gespeeld.

Roemruchte 'remontada'

Wat te denken van de roemruchte 'remontada' (comeback) van Barcelona in het seizoen 2016/2017, toen de Spanjaarden in de achtste finales de 4-0 nederlaag in Parijs repareerden met een sensationele 6-1 thuiszege. De laatste drie treffers vielen in de 88ste, 91ste en 95ste minuut.

Van iets meer recente datum is de 4-1 overwinning van Paris Saint-Germain in Camp Nou in de achtste finales in het seizoen 2020/2021, met een hattrick van Kylian Mbappé. Omdat het in de return 1-1 werd, gingen de Parijzenaren verder, om vervolgens in de halve finales te sneuvelen tegen Manchester City.

Dat was de laatste keer dat regerend kampioen en huidige koploper van Frankrijk de laatste vier haalde. Voor Barcelona was dat langer geleden. In het seizoen 2018/2019 versperde Liverpool de vijfvoudig Champions League-winnaar de weg naar de finale.

Vreugde bij de spelers van Barcelona

De door scheidend Barcelona-trainer Xavi Hernández aangekondigde "grote voetbaloorlog" in de vijftiende ontmoeting tussen Barcelona en Paris Saint-Germain begon de eerste tien minuten met een Franse omsingeling.

In de twaalfde minuut brak Barcelona, met Frenkie de Jong weer in de basis, erdoorheen in het tijdelijke onderkomen Estadi Olímpic Lluís Companys, waar Barcelona alle vier de Champions League-wedstrijden dit seizoen won.

Weer Raphinha

Het pas 16-jarige talent Lamine Yamal liet op rechts de Portugese verdediger Nuno Mendes zijn hielen zien, waarna zijn voorzet wat gelukkig via het been van Raphinha de 1-0 opleverde. De Braziliaanse aanvaller had in de eerste ontmoeting al twee van drie Spaanse doelpunten gemaakt.

Paris Saint-Germain leek een flinke tik te hebben gekregen van de vroege achterstand. De Fransen werden aanvankelijk nauwelijks gevaarlijk, maar zagen de kansen in de 29ste minuut ineens keren.

Ronald Aurojo krijgt rood

De Uruguayaanse verdediger Ronald Araujo duwde de doorgebroken Bradley Barcola naar de grond. Het leverde hem direct rood op en Paris Saint-Gemain een vrije trap net buiten de zestien, die door Dembélé naast werd getrapt. Hernández offerde noodgedwongen Yamal op voor verdediger Iñigo Martínez, op de plek van Aurojo,

De ploeg van Luis Enrique rook bloed. In de 40ste minuut was het raak. De voorzet van links van Barcola werd door Mbappé, in de heenwedstrijd door Barcelona met een dubbele dekking onschadelijk gemaakt, net gemist, maar niet door Dembélé. Hij knalde bij de tweede paal zijn ploeg langszij: 1-1.

Na rust ging de Franse stormloop door. Nadat Hakimi en Fabián Ruiz al dicht bij een goal waren, knalde Vitinha Paris Saint-Germain in de 54ste minuut op voorsprong.

De Jong achtervolgt Kylian Mbappé

Met de minuut werd het meeslepender. İlkay Gündoğan schoot voor Barcelona via de paal naast, trainer Xavi Hernández werd na het wegtrappen van een bord met rood weggestuurd en niet veel later legde scheidsrechter István Kovacs de bal op de stip na een overtreding van Cancelo op Dembélé in de zestien. Mbappé bracht de Fransen in de 61ste minuut vanaf elf meter op 1-3.

Barcelona probeerde met een man minder het tij te keren. Robert Lewandowksi was dichtbij zijn 95ste Champions League-goal, maar doelman Gianluigi Donnarumma keerde het schot van de Pool in de 73ste minuut. Vijf minuten later knalde Raphinha voorlangs.

In de 89ste minuut deelde Mbappé de genadeklap uit. Paris Saint-Gemain is de allereerste club die in de knock-outfase van de Champions League een 2-3 thuisnederlaag heeft weggewerkt. De Franse koploper heeft nu zijn eigen 'remontada'.