NOS Nieuws

Ongehoord Nederland houdt definitief vergunning en blijft uitzenden

Ongehoord Nederland (ON!) verliest zijn vergunning niet en mag dus blijven uitzenden. Dat meldt demissionair staatssecretaris Van Weyenberg aan de Tweede Kamer.

Zijn voorganger Uslu oordeelde in november dat het verzoek van de NPO om de vergunning in te trekken "te weinig juridische basis biedt om zo'n verstrekkend besluit te nemen". Van Weyenberg heeft de beslissing om de vergunning niet in te trekken nu definitief gemaakt, nadat alle betrokken partijen de afgelopen weken de kans hadden gekregen om te reageren op het voorlopige besluit van Uslu.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) deed een verzoek tot het intrekken van de vergunning van ON! omdat het overtreden van journalistieke codes samenwerking onmogelijk maakt, zegt de NPO. Ongehoord Nederland heeft beterschap beloofd en zal volgens Van Weyenberg "blijvend moeten laten zien" daar serieus werk van te maken.

De staatssecretaris verwacht daarnaast dat ON! zich aan de journalistieke code van de NPO zal houden. Het ondertekenen van die code is voor alle omroepen nu nog vrijwillig.

Van Weyenberg wil dit gaan verplichten. "Als je de code niet naleeft, zou dat een expliciete reden moeten zijn om aan een omroep een sanctie op te leggen." Van Weyenberg gaat het plan om ondertekening verplicht te maken overleggen met de NPO, het College van Omroepen en het Commissariaat voor de Media.

Helderheid

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang benadrukt dat het verzoek aan de staatssecretaris ingediend werd om helderheid te krijgen over hoe Ongehoord Nederland om moet gaan met de journalistieke code van de NPO.

"Het is van groot belang dat die helderheid nu is gegeven door Van Weyenberg. De staatssecretaris stelt zelfs dat de journalistieke code in de wet moet worden verankerd. Er is dus geen ruimte voor een eigen interpretatie van de journalistieke regels. De staatssecretaris bevestigt hiermee dat onze verzoeken aan ON! om zich aan de journalistieke code te houden terecht zijn."

In het nieuwe jaar gaat de NPO in gesprek met ON! over de verantwoordelijkheid van de omroep om verbeteringen te laten zien, als het gaat om samenwerken met de NPO en andere omroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl