De plofkraak vond plaats bij een supermarkt in het Duitse Oldenburg
NOS Nieuws

Duitse politie pakt acht Utrechters op na plofkraak

Na een plofkraak in de Duitse stad Oldenburg heeft de politie acht Nederlanders opgepakt. Dat meldt de Noord-Duitse omroep NDR. De verdachten zijn mannen tussen de 20 en 32 jaar en komen uit Utrecht. Ze blijven voorlopig vastzitten.

De plofkraak was vrijdagnacht in een supermarkt, die de daders met geweld waren binnengedrongen. Ze vernielden een geldautomaat met explosieven en gingen er in een vluchtauto vandoor.

Later werden de acht verdachten staande gehouden. Ze zaten inmiddels in andere auto's. Er is een aantal cassettes met geld gevonden. Onduidelijk is of dat de hele buit is. Mogelijk zijn er nog meer daders op de vlucht. De acht arrestanten worden verdacht van het opblazen van een geldautomaat en 'ernstige diefstal door een bende'.

'Succes'

De Duitse deelstaatminister van Binnenlandse Zaken noemde de arrestaties een "belangrijk succes van de politie" in de strijd tegen plofkraken. Ze roept banken op om het geld in de automaten beter te beveiligen, bijvoorbeeld met verfpatronen, zodat de geldbiljetten bij een explosie onbruikbaar worden.

Ook begin dit jaar werden negen Nederlandse vermoedelijke plofkrakers aangehouden. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor zeker vijftig plofkraken in Duitsland. Het was een van de grootste acties tegen plofkrakers in Nederland. De groep die de plofkraken pleegt, komt voornamelijk uit de buurt van Utrecht en Amsterdam en heeft zo'n driehonderd leden, zegt de Duitse recherche.

Recordaantal plofkraken

Vorig jaar is in Duitsland een recordaantal aan plofkraken gepleegd. Zeker 450 geldautomaten waren doelwit van plofkrakers die explosieven inzetten. De meeste plofkraken werden gepleegd door Nederlanders die uitwijken naar het buurland.

In Nederland loopt het aantal plofkraken de laatste jaren juist flink terug. In 2019 was het 71 keer raak bij geldautomaten, in 2022 sloegen criminelen hier nog maar vier keer toe. Nederland heeft maatregelen getroffen om plofkraken tegen te gaan, in tegenstelling tot Duitsland. Zo zijn Nederlandse pinautomaten beter beveiligd en zijn er in de afgelopen jaren veel weggehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl